Sagt om biblioteket...

Biblioteket gir varig vekkede sjelsevner.
Inge Eidsvåg

fredag 2. oktober 2009


Jette A. Kaarsbøl: Den lukkede bok.
Cappelen, 2004.

En fantastisk mursten av en bok, skrevet av den danske debutanten Jette A. Kaarsbøl i 2003, på norsk i 2004.

Handlingen utspilles i besteborgerlig miljø i København mot slutten av 1800-tallet.
Romanen presenteres på to plan, nåtid og fortid, med hovedpersonen Fredrikke som sentral figur. Boken begynner med slutten, i 1933, når Fredrikkes liv er i ferd med å ebbe ut. Sterke minner og følelser overmanner henne der hun sitter alene og bitter i en leilighet i København, - byen hun har levd i hele sitt liv. Hovedpersonen geleider oss nennsomt tilbake til 1875, da Fredrikke var en tjueen år gammel og sjenert pike i besteborgerlig miljø i København. Hun blir forlovet med den ”egnede” presten Christian Holm, og alt er vel og bra utad. Men ved en tilfeldighet møter Fredrikke den meget sjarmerende fødselslegen Fredrik Faber, og dette skal vise seg å bli skjebnesvangert, både for den fåmælte og overbeskyttede Fredrikke, og for presten Christian, som mister sin forlovede og derved taper ansikt.

Fredrikke faller hodestups for denne utadvendte og sjarmerende idealisten og frihetsforkjemperen. Fredrik er svært populær blant kjente menn og vakre kvinner i datidens København. Fredrikke og Fredrik gifter seg og framstår som et perfekt og lykkelig par. Bekjenskapskretsen omfatter populære og kjente personer i datidens København, som bl .a. Georg og Edvard Brandes. Det leves et sorgløst og, for Fredrikke, et annerledes liv, der intelligentiaen og kulturpersonligheter treffes, ”picknikerer” og det føres kulturelle, politiske og tidsriktige samtaler.
Men innenfor husets vegger går det opp for Fredrikke ikke alt stemmer. Kjønns-
problematikk, homofili og seksuelle legninger tematiseres, og forfatteren kommen-terer og setter dette inn i datidens perspektiv. Kommentarene er holdt i en lakonisk-ironisk tone og påminner oss om at dette er en realistisk roman.

Språket er flytende og godt og karakterene spennende og interessante. Intensiteten er tilstede gjennom alle de 500 sidene, og man tar seg i å ønske at boka hadde vært tykkere. Gled dere!

Jeg vil låne boka

Jeg vil låne lydboka

Ingen kommentarer: