Sagt om biblioteket...

Biblioteket gir varig vekkede sjelsevner.
Inge Eidsvåg

torsdag 7. april 2011

Jonas Jonasson: Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant.
Piratforlaget, 2010.

Boka starter med at Allan Karlsson fyller 100 år. Det lages i stand til fest på aldershjemmet. Mange gjester skal komme - også ordføreren. Allan Karlsson synes det er fryktelig kjedelig alt sammen og bestemmer seg for å rømme. Han klatrer ut gjennom vinduet, og en ny verden åpner seg. Han vet ikke hvor han skal, men ferden starter fra stasjonen med buss.
På reisen møter Allan mange mennesker og noen av litt tvilsom karakter. Det hender mange usedvanlige ting og etter hvert så har Allan og ”gjengen” både en motorsykkelbande og politi i hælene. Dette er hovedfortellingen i boken, og den er både morsom og spennende.
Den andre fortellingen handler om Allans liv fra 1900-tallet hvor han reiser ut i verden. Det er mer eller mindre tilfeldig hvor han ender - og hvor han har en avgjørende rolle i mange historiske hendelser. Han sprenger broer i den Spanske borgerkrigen og blir venn med general Franco. Han har en avgjørende rolle i utviklingen av atombomben. Han synger svenske drikkeviser med Stalin og ber han om å barbere av seg barten. Slik er fortellingen helt ellevill fra den ene hendelsen til den andre.
Jonas Jonassen har skrevet en sprø og morsom bok med usedvanlige og elleville begivenheter hvor man også får oppfrisket hukommelsen om historiske hendelser fra 1900-tallet.
Må leses!

Jeg vil låne boka
Jeg vil låne lydboka

Ingen kommentarer: