Sagt om biblioteket...

Biblioteket gir varig vekkede sjelsevner.
Inge Eidsvåg

fredag 21. oktober 2011

Deborah Moggach: Tulipanfeber.
Pergamon, 2011.

Tulipanfeber er en fascinerende beretning fra 1600-tallets Amsterdam. Fattige, men vakre Sophia har giftet seg med den mye eldre, men rike kjøpmann Cornelis. I følge Cornelis er Sophias viktigste oppgave å bringe ham et barn, noe som ikke skjer tross iherdig innsats fra hans side. I tråd med datidens skikk i godt borgerlige hjem, ønsker Cornelis å forevige seg og sin vakre fru. Maleren Jan van Loos blir valgt til oppdraget, og det uunngåelige skjer at Jan og Sophia forelsker seg hodestups og innleder et forhold bak Cornelis rygg.
Sophias tjenestejente Maria og hennes kjæreste bryter kontakten grunnet en uheldig misforståelse. Tjenestejenta er imidlertid gravid, - og Sophia klekker ut en plan. Dette fører til løgner og forstillelser med uante konsekvenser. Sophiaforteller sin mann at hun er med barn, dog med så masse plager at hun må sove atskilt fra ham. Således holder hun skjult at svangerskapet er en pute på magen. Cornelis får det barnet han så sårt ønsker seg, tjenestejenta kan redde sin ære og Sophia og Jan kan få hverandre.
Maleren Jan er ingen velstående mann, og for at de skal kunne finansiere den planlagte flukten til Ostindien, begynner han å spekulere i tulipanløk. Hvordan det går skal ikke avsløres her!
Tulipanløk er en spennende og stemningsfull roman fra gamle Amsterdam. Den gang var det stor synd å bli gravid utenfor ekteskap, og utroskap var noe ”skitne” og tarvelige personer bedrev. Prestisje og status var viktig, og skilsmisse var et ikke-tema.
Romanen er spennende, historisk interessant og veldig underholdende!


Jeg vil låne boka.

Ingen kommentarer: