Sagt om biblioteket...

Biblioteket gir varig vekkede sjelsevner.
Inge Eidsvåg

torsdag 1. desember 2011

Joronn Sitje

Gry Iverslien Katz: Den gåtefulle Joronn Sitje : om Afrika, kunsten og kjærligheten.
Messel, 2011.

Hvordan maleren Joronn Sitje er forblitt en "godt bevart hemmelighet" i vår tid er for meg en gåte! Biografien om henne er en rykende spennende historie, spennende fordi Joronns stemme følger oss i boka gjennom sitater fra dagbøkene hun skrev gjennom livet, og fordi boka er full av fotografier og av maleriene hennes!
Et eventyrlig liv hadde hun: dro til Kenya som ung for å gifte seg med Fridtjof Georg Lous Mohr, en mann som hun knapt nok kjente. De bodde på en farm i Kenya - og tilhørte samme krets som Karen Blixen. Disse to fargerike damene fikk en ganske lik skjebne, men mens Karen Blixen og mannen Bror Blixen hadde et stormfullt ekteskap, var forholdet mellom Joronn og Fridtjof varmt og inderlig.
Klimaet i Kenya passet dårlig for kaffe- og maisproduksjon, og de slåss hele tiden for å få økonomien til å gå rundt. Tilslutt dro Joronn og den lille datteren Bitte hjem til Norge, mens Fridtjof skulle komme etter. Slik ble det aldri.
Joronn malte gjennom hele livet, fordi hun "måtte". Hun malte på sin helt særegne måte, tilsynelatende upåvirket av trender og stiler, spesielt er fargebruken hennes betagende. Ikke siden jeg leste Karen Blixens "Den afrikanske farmen" har jeg blitt så fascinert av en kvinneskjebne! Les! Nyt!

Jeg vil låne boka

Ingen kommentarer: