Sagt om biblioteket...

Biblioteket gir varig vekkede sjelsevner.
Inge Eidsvåg

onsdag 18. april 2012

Mari Jonassen


Mari Jonassen fra Horten er historiker og forfatter. Hun har utgitt 4 bøker siden år 2000, og flere av dem handler om 2. verdenskrig.
Fjorårets bok handler om kvinnesakspioneren Ragna Nielsen.

Mari Jonassen forteller om nazismen, om dødsleirene og om noen av de som overlevde i sin bok fra år 2000 "Hvite busser : med norsk ungdom til Hitlers dødsleir." Hun skildrer de unge på tur, tårene, disco om kvelden, møtet med fortiden - og de inntrykkene som sitter igjen.

I 2006 kom boka "De overlevende" : 19 norske kvinner og menn forteller om sine liv i  Hitlers fangeleirer.  Menn og kvinner i alderen 70 til 88 år, tre kvinner og 16 menn, forteller hvorledes de overlevde som fanger i nazistenes leirer under andre verdenskrig.
For forfatteren har dette vært intense møter. Noen historier var så fulle av smerte at jeg ikke kunne sitte uberørt og bare lytte. Også jeg gråt, skriver hun i bokenes innledning.
Boka "Alt hva mødrene har kjempet : kvinner i motstand 1940-1945"  utkom i 2010.  Beretningene i boka  vitner om kvinners omfattende deltakelse i motstandsarbeidet under den tyske okkupasjonen, en innsats som ofte blir glemt og oversett.  I boka skildres ti kvinners enestående gjerninger  for motstandsarbeidet.
Mari Jonassens siste bok utkom i 2011 med tittelen ”Livet er et pust”. Biografien handler om den markante kvinneskikkelsen Ragna Nielsen, som levde fra 1845–1924. I 1884 var hun med på å stifte Norsk Kvinnesaksforening, ellers var hun en kvinne med sine meningers mot på mange ulike arenaer.

Forfatteren blir å treffe kl. 11.00 på Horten bibliotek i forbindelse med Verdens bokdag den 23. april. Hun snakker da om forfatterskapet sitt.
Gratis adgang.

Ingen kommentarer: