Sagt om biblioteket...

Biblioteket gir varig vekkede sjelsevner.
Inge Eidsvåg

fredag 19. april 2013

Spennende om psykoanalyseDVD:  A Dangerous metod

Filmen handler om Sabina Spielrein og hennes forhold til Carl Gustav Jung og hans mentor Dr Sigmund Freud. Sabina er en intelligent jødisk kvinne fra Russland som var pasient av Dr. Jung og som senere ble en anerkjent psykiater.
Sabina er meget dårlig når hun blir lagt inn på Hospitalet hvor Dr. Jung er behandler. Etter hvert klarer han å gjøre henne frisk ved bruk av psykoanalysen. Hun blir selv interessert i faget og han lar henne få være med i behandlingen av noen pasienter.  Snart begynner hun å studere. Forholdet til Dr. Jung utvikler seg etter hvert fra vennskap å bli elskere. Jung som er gift og har barn får stadig samvittighetskvaler og bryter med Sabina. Hun blir veldig opprørt men må godta at ting er som de er og konsentrerer seg i stedet om studiene. Snart ferdig psykiater henvender hun seg til Dr. Freud som lar henne jobbe på sin klinikk.

Samarbeidet og vennskapet mellom Dr.Freud og Jung blir etter hvert nokså dårlig og hovedårsaken til det er sannsynligvis Sabina Spielrein..
Sabina Spielregn ble en anerkjent psykiater som reiste tilbake til Russland 1924 og tok del i landets kortvarige blomstring for russisk psykoanalyse. Senere reiser hun til Rostov ved Don hvor hun arbeider som psykoanalytiker og skolelege til hun sammen med 1500 jøder blir skutt av Tyskerne da de invaderer Rostov i 1942.
Keira Knightley gjør en god jobb med personifiseringen av Sabina. Viggo Mortensen spiller en alvorlig Freud, og Carl G. Jung spilles av Michael Fassbender. Filmen anbefales.

Ingen kommentarer: