Sagt om biblioteket...

Biblioteket gir varig vekkede sjelsevner.
Inge Eidsvåg

fredag 1. november 2013



Erlend Loe: Maria & José
Cappelen, 1994.
 
Maria & José er en liten perle av en bildebok for voksne. En bok som behøver løftes frem for at man skal oppdage den fantastiske, litt absurde historien.
I boken møter vi først Maria som er en ung kvinne med høy utdanning. Hun har langt mørkt hår og jobber i et multinasjonalt selskap med mange ansatte. Hun tjener godt, lever alene og spiser sunt. Stadig vekk blir menn forelsket i Maria, telefonsvareren hennes er full av beskjeder, men Maria aviser dem alle.
En gang er Maria på studietur i Madrid. Der treffer hun José, en medisinstudent. José er bitte, bitte liten og uten at Maria merker det flytter han inn i Marias øre, nærmere bestemt innerst i øregangen. Han tar bare med seg det mest nødvendige, en seng, noen hyller og litt hermetikk.
José bruker dagene til å jobbe på Maria. Han forundres over hvor mye smuss som kan samle seg på en kvinne. Han slår hårene på leggene, støvsuger navlen og polerer neglene.
Uten at hun er klar over det passer José på Maria, dreper skumle bakterier og sørger for at hun har det bra.  …men en dag kjenner José varmen fra hennes eggløsning og ruster seg til kamp mot ukjente fiender.
Språket til Erlend Loe er enkelt og rikt på samme gang. Det gjør boken lettlest, men med et rikt innhold. Navnene på hovedpersonene er trolig ikke tilfeldig valgt, tittelen gjenspeiler en fortelling om en jomfrufødsel med en original vri.
Boken gir deg et smil om munnen når du leser. Boken er illustrert av Kim Hjorthøy.

Ingen kommentarer: